Menu

055 488 0211

Mesto Moldava nad Bodvou
Moldava nad Bodvou
Szepsi

055 488 0211

Mesto Moldava nad Bodvou
Moldava nad Bodvou
Szepsi

Programokkal teli hétvége és a Testvérvárosi Napok

Programokkal teli hétvége és a Testvérvárosi Napok

Szepsi városa megtisztelte testvérvárosait azzal, hogy meghívta őket a Testvérvárosi Napok 2023 rendezvényre.

Folytatva hagyományait, Szepsi városa megtisztelte testvérvárosait azzal, hogy meghívta őket a 2023. október 12-15. között megrendezett Testvérvárosi Napok 2023 rendezvényre.

„Idén úgy döntöttünk, hogy másképp csináljuk, és kicsit változatosabbá tesszük a programot partnereink számára. Nemcsak azt szerettük volna megmutatni nekik, hogy beruházások terén mi épült a városban, hanem azt is, hogyan él Szepsi a sport- és kulturális tevékenységek terén, és egy kicsit bemutassuk gyönyörű természetünket és gazdag történelmünket a közeli régióban.“ Borovský Slavomír, a város polgármestere ismerteti a tervezetet.

A rendezvény szervezési és koordinációs feladatait Krušinský Norbert alpolgármester vette át.

A kilenc testvérváros közül a következő városok fogadták el a meghívást: Csehországból Tišnov, Romániából Székelykeresztúr, Magyarországról Karcag és Encs. A hivatalos delegációk számára gazdag programmal készültek, a testvérvárosok többi meghívott csapata pedig versenyszerűen, vagy csak bemutatkozó jelleggel vehetett részt a Gasztrofesztiválon, amivel hárman éltek is.

Csütörtökön a partnerek részt vettek az Ifjú Szívek folklór együttes előadásán, amely a Kakukktojás 2 című táncszínházi előadással mutatkozott be a Szepsieknek. A Városi Művelődési Központ által a KULTMINOR Alap támogatásával lehetővé tett előadás az utolsó helyig megtöltötte a termet, a dinamikus zenei és táncos alkotások, humorosan kísért dallamok és ismert filmmesék replikái elvarázsolták a közönséget.

A második napon, pénteken, a reggeli órákban a testvérvárosok a Városi Sportklub és a Gyermek- és Ifjúsági Multifunkcionális Központ által rendezett Sportfesztiválon való részvétellel kezdték programjukat, amely az új multifunkcionális sportcsarnok és annak technikai vívmányainak premierje is volt egyben. A nap folyamán szinte mindent - a labdarúgástól, röplabdán, biliárdon, kick-boxon, taekwon-don, teqballon, birkózáson, motorsporton, hegymászáson át a társastáncig - bemutattak, mindezt fűszerezve a Wolves Kassa kosárlabda-bemutatójával, valamint a város és a környező iskolák diákjainak kulturális és sportbemutatóival.

A nap folyamán a küldöttség tagjai megtekintettek más befejezett vagy folyamatban lévő beruházási projekteket is, mint például: az átmeneti lakhatás, az atlétikai pálya, a Bartalos és Rövid utca belső tömbterületének megújítása, a Dancka híd és a IV. Zebralandia óvoda projekt. Délután ismét ők voltak a legelső látogatók az új Multifunkcionális Gyermek- és Ifjúsági Központban, megtekintették a felújított Művelődési Központ épületét, és megismerkedtek a Tokaj várossal közösen készülő projekttel.

Másnap a kora reggeli órákban meglátogatták a jászói premontrei apátság történelmi könyvtárát, majd mindannyian együtt mutatkoztak be, de jól érezték magukat a gasztrofesztiválon is, amelyet hagyományosan a Városi Művelődési Központ szervezett a futballstadionban, és amelyen 15 gasztrocsapat vett részt.

A hangulat és az időjárás igazán kellemes volt, a nagyszerű hagyományos ételek és kulináris különlegességek pedig minden bizonnyal mindenkinek tetszettek, aki úgy döntött, hogy itt tölti a napot. A zsűri bőven válogathatott - a mindenféle gulyástól, halászlén, lencsén, töltött káposztán át a vadászkülönlegességekig ... Mindebből volt bőven, a teli pocakok pedig a helyi vállalkozók által finom Tišnovi sörnek és egyéb italoknak is hódolhattak.

Bár a győztes az Ifjú vadász polgári társulás csapata lett, végül elmondható, hogy mindenki nyert, aki együtt töltötte ezt a szép őszi napot barátok és ismerősök körében.

Végül pedig Jiří Dospíšil, Tišnov polgármestere értékelte a testvérvárosok közötti együttműködést: „Örülök, hogy a Covid-korszak előtt nemcsak delegációk látogatásával, hanem iskolai gyermekcserékkel is teljesíteni tudtuk együttműködésünket. Szepsi gyerekek voltak Tišnovban, és tišnovi gyerekek voltak szepsiben. Erre szeretnénk építeni, és előkészítjük a hivatali munkatársak cseréjét is, hogy megmutathassuk, mit csinálunk jól mindkét városban, de azt is megoszthatjuk, mit nem csinálunk jól, hogy új megoldásokat kereshessünk.“

Hozzáadás dátuma: 23. 10. 2023 9:31
Legutóbbi frissítés dátuma: 23. 10. 2023 9:35

Aktuális időjárás

ma, vasárnap 14. 7. 2024
enyhe eső 31 °C 21 °C
hétfő 15. 7. enyhe eső 33/21 °C
kedd 16. 7. enyhe eső 34/21 °C
szerda 17. 7. enyhe eső 31/21 °C

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kultúra a Városban

részletes keresés