SZEPSI

Hivatalos weboldal

[top-4]
Slovenský jazykMaygyarul
Városi televízió
Miként intézzük
Betöltendő állások
Városi rendőrség
Művelődési Központ

A hagyományok modern újjáélesztése és a híres szepsi kékfestő nemzetség nyomában

05.08.2020 16:58
Kékfestés – farmer monarchia az elnevezése annak a projektnek, amelyre a város több mint 40 ezer € (41 160 €) értékű támogatást nyert a határon átívelő szlovák – magyar Kis Alap pályázatból, amely Szlovákiában az Európai Területi Együttműködési csoportosulás a Via Carpatia égisze alá tartozik.
A projekt elnevezése is arra utal, hogy a kékfestés és a kékfestők munkája a régmúltban az egykori Osztrák-Magyar Monarchia idején egy nagyon elterjedt anyagfajta készítése és a ruházati kiegészítők népszerű díszítésének módja volt, hasonlóképpen mint a farmer, amely Amerikában oly közkedvelt volt. Az aranyásók munkaruhájától eltérően, amely az egész világon elterjedt, szinte teljesen megfeledkeztek, hasonlóan a kékfestők által készített anyagokról, hasznosságát és szépségét csak a jelenlegi generáció fedezte fel.
A kékfestőműhelyek Szlovákia területén elterjedtek voltak, azonban a textilipar megjelenésével csaknem mindegyik megszűnt. Az utókornak már csak a megmaradt pecsétek, festőkádak, van ahol a különféle szerszámok és az öreg mesteremberek „titkos” technológiája őrzi a kékfestők hagyatékát, amely 2018-ban az UNESCO szellemi értékű kulturális örökségek nemzetközi listájára is felkerült.
Ezt a hagyományt szeretné a város feleleveníteni projektjével, amelyről eleinte nagyon kevés információ állt rendelkezésünkre, csupán csak annyit tudtunk, hogy a városunkban a Finke család foglalkozott kékfestéssel, akik közül ma már senki se él.
Csupán pár nagyon régi fejfa a temetőben, körülbelül száz gyönyörű pecsét a Kovács műhelyben és a helyi Tintafőző név bizonyította, hogy egykor városunkban éltek ennek a mesterségnek a mesterei is. De hová lettek? Hol volt a műhelyük? Honnan jöttek? Hol kereskedtek a vásznukkal?
A kérdések egy részére az anyakönyvi hivatal több száz éves iratai között bukkantunk rá, valamint a város idősebb lakosai közül páran emlékeznek az öreg vénlegény Finke Gyulára, azonban nagyon sok információ a családról a történelem homályába vész.
A nyertes határon átívelő pojektből egy pontos etnográfiai és levéltári kutatásra kerülne sor, amely egy teljes képet szolgáltatna a kékfestőkről városunkban és a szövés történetét is bemutatná partnervárosunkban, Encsen. A kutatásokból két vándorkiállítás és a mesterséget bemutató konferencia jönne létre, valamint egy a kékfestőműhelyeket felkutató Szlovákiában és Magyarországon megvalósuló exkurzióra is sor kerülne. Pontosan a vándorlás a visszaemlékezés célja, amelyet az egykori mestereknek teljesíteniük kellett, hogy ha mesterségük tudójává szerettek volna válni és a kékfestő céchek sorai közé szerettek volna tartozni. Ahogyan a szepesolasziakhoz, ahonnan több mint valószínű származik az utolsó leszármazott a Finke családból, tartozik a szepsi Finke Emerikus.
A projekt további része a téma népszerűsítésére összpontosít, egy nemzetközi verseny megvalósítása volna a cél, amelyből kerülnének ki a szepsi kékfestők motívumaira épülő ajándéktárgy-ötletek, de a jelképek regisztrálása is, amely az alapot szolgáltatja majd a téma kreatív feldolgozásához. A történelem a jelennel ötvöződik és az UNESCO védelme alá tartozó jelkép jönne létre, mely lehet, hogy identitásában erősíti majd a szepsieket, és az üzleti hálózat fejlesztését is segíti.
A projekt kidolgozását a városi önkormányzat még a tavalyi év decemberében jóváhagyta, és a soron következő augusztusi ülésen a képviselők a szerződést aláírták és a társfinanszírozást 4 375 € értékben meghatározták.

MEGHÍVÓ