SZEPSI

Hivatalos weboldal

Városi televízió
Miként intézzük
Betöltendő állások
Városi rendőrség
Művelődési Központ

Kolbászfesztivál 2019

09.10.2019 12:24
Október első szombati napja igazán hidegnek és esősnek volt mondható. Mindez azonban nem jelentett gondot a Szepsi Városi Művelődési Központ által, immár hetedik alkalommal megrendezett Kolbászfesztivál megközelítőleg 150 résztvevőjének az Amfiteátrumban. Arról nem is beszélve, hogy a kolbászoknak így még ideális körülmény is teremtetett.
Bár az elején 10 csapat jelentkezett, hogy megmérettesse magát, a végén csupán heten kezdtek neki a versenynek. A versenyzők igazán nem nevezhetők újoncoknak, így már mindenki értette a dolgát, s nem maradt számukra más, mint betartani a szabályokat, majd megfelelni a zsűri előtt. 10:00 órától aztán megkezdődhetett a nagy megmérettetés. Ami a zsűri összetételét illeti, a következő szakemberekből állt: a hentes Pačay Viktorból, Béreš József szakácsból és az Encs partnervárosunkból érkező Matus Andrásból. A verseny befolyásolásáról vagy bundáról szó sem lehetett, ugyanis a lányok a kultúráról dolgukat értvén 14:00 órakor az értékelésre szánt mintákat összeszedték, majd úgy helyezték el őket a tepsiben, hogy még véletlenül se keveredjenek össze. Így kerültek aztán a zsűri elé a kész kolbászok, melyeket három kritérium alapján értékeltek: íz, külső és állag. 15:30 órától a pódiumon pedig elhangzott a döntés:
A győztes nem más, – ahogyan a múlt éven is – mint a Veselá zebra óvoda. A második helyen a Dream team, a harmadikon pedig a Betyárok végeztek.
S arról, hogy a nagy munka alól a csapatok feloldódjanak, s a látogatók kicsit felmelegedjenek Demeterék, az encsi Fügödi Dalárda és a szepsi ZEKERES együttes gondoskodtak nagymértékben. A nap zenei csúcspontja pedig nem más volt, mint a neves magyarországi pop-rock zenekar, a GROOVEHOUSE.
Annak, aki pedig kevesellte, vagy a finomságokat elmulasztotta, nem kellett csüggednie, ugyanis alkalom volt húsételek vásárlására egyenesen miskolci eladóktól, de egyéb kényeztetések is fel-fel bukkantak, mint a méz, a mézeskalács, kürtőskalács vagy éppen nyalókák. Természetesen alkalom volt borozásra is, s aki úgy gondolta, kézművesektől vásárolt kerámiával vagy ásványból készült karkötővel is hazatérhetett.
Végül mi az üzenete a Városi Művelődési Központnak a jövő évet illetően?
Kolbászfesztivál továbbra is lesz, azonban városunk gazdag történelmére való tekintettel és híres szülöttünk, Szepsi Laczkó Máté iránt érzett tisztelet képpen már a borfesztivál kikerül a kínálatból, s a 2020 szeptemberében megrendezésre kerülő ZEKERES FEST-be integráljuk, ahol sokkal nagyobb szerep jut majd neki.
Így hát jó étvágyat és egészségünkre egy év múlva!

MEGHÍVÓ

 

 Legszebb védőmaszk verseny