SZEPSI

Hivatalos weboldal

[top-4]
Slovenský jazykMaygyarul
Városi televízió
Miként intézzük
Betöltendő állások
Városi rendőrség
Művelődési Központ

Az árvízveszély továbbra is fennáll

14.10.2020 14:15
Kedden, 2020. október 13-án 17 óra 45 perc után a városban megszólaltak a szirénák és a polgármester kihirdette a másodfokú árvízvédelmi készültséget. Az árvíz veszélyére a lakosokat a városi hangosbemondó és a honlapon lévő információk riasztották. A város egy információs vonalat is létrehozott, ahová a lakosok jelenthették a vagyonuk és a testi épségük védelme érdekében szükséges beavatkozásokat. A Bódva áradása Mecenzéfnél több ház elárasztását és az azt követő evakuálást okozta, mely városunkban indokolttá tette a megelőző intézkedések bevezetését.
Borovský Slavomír, a város polgármestere a válságstábbal karöltve irányították az egyes egységeket és biztosították a szükséges munkát. A város zöld övezetéért felelős egységének munkatársai közösen az önkéntesekkel azonnal elkezdték a homokzsákok megtöltésést és a Malom, valamint a Tégla utca kritikus helyeire elhelyezték. Este 22 órakor a Bódva vízszintje itt elérte a 233 cm magasságot.
Veszélyessé vált a helyzet Bodollóban is – a városrész  Péderbe vezető útszakaszánál. Ezen a helyen is homokzsákokból készültek a gátak, melyen a víz áttört és enyhén elárasztotta az utat. A helyzet még szerdára sem stabilizálódott, reggel a városi dolgozók újabb sorral emelték a gátat. A szerdai 8:30-as mérések alapján a vízszint 244 cm-t mutatott, azonban az eső továbbra sem állt el, a csapadékmennyiség pedig döntő tényező a továbbiakban.
A megnövekedett csapadékmennyiség következménye a csatornarendszer állapotát is befolyásolja a Debrődi és a Janko Král utca kereszteződésében, ennek következményeképpen nagyobb mennyiségű víz található az úton.
A mentési munkálatokban összesen 14 hivatali alkalmazott vett részt, beleértve a városi és az állami rendőrség munkatársait, a mentőszolgálat tagjait, valamint közel 50 önkéntes kapcsolódott be a munkálatokba. 20 tonna homok fogyott el és a mentési munkálatok addig folytatódnak, amíg az eső el nem áll és a helyzet nem stabilizálódik. A szirénák bekapcsolása után az információs vonalon elsősorban a homokzsákok iránt érdeklődtek – amelyet a dolgozók a szükséges helyre szállítottak, de önkéntességre is sokan jelentkeztek.
Őszinte köszönettel tartozunk mindenkinek, aki segített az árvíz elleni védelemben.

MEGHÍVÓ